De wereldwijde wolfabriek voor jouw favoriete garens

Leidraad bij wol kiezen

We proberen onze wolsoorten zo goed en duidelijk mogelijk te beschrijven op de website zodat je een beter idee krijgt van de wol. We gebruiken hiervoor enkele vaste kenmerken waar je ook op kan filteren bij ‘type garens’. De labels die we gebruiken staan hieronder opgesomd met een uitleg erbij. Als er nieuwe labels of eigenschappen gebruikt worden, werken we deze lijst ook bij natuurlijk. Hou deze lijst regelmatig in het oog bij het kiezen van wol.

100% natuurlijke wol – Wolsoorten met dit label bestaan uit 100% wol. Er zit dan geen synthetische vezel in deze wolsoort. 100% natuurlijke bolletjes wol zijn kwalitatief maar ook duurder dan bolletjes wol waar wel synthetische vezels in zitten. Let op: als je kledij wast met wol die geen synthetische vezel bevat, dan is het risico groot dat je kledij krimpt of vervormt! Kijk dus zeker uit voor je het in je wasmachine stopt of met de hand wast. Tip: hang je truien of sjaals of mutsen of andere gebreide kledij in de mist.

4-seizoenen – Dit label betekent dat de wolsoort geschikt is voor de vier seizoenen van het jaar. Het gaat dan over een wolsoort die voor zomerse truien of kledingstukken kan dienen maar even goed voor winterse projecten. Met dat type wol kun je altijd wel iets beginnen.

Bouclé – “Bouclé” is een Frans woord voor lus en dat beschrijft precies type van garens. Bouclé-garen bestaan uit een heleboel kleine lusjes.  Modellen gemaakt van Bouclé-garens zijn veelal licht en luchtig. Bouclé geeft een heel leuk effect aan je kledingstukken. Het is ook altijd een leuk idee om een bouclé-garen te combineren met een andere soort. Dat kan een heel tof resultaat geven!

Baby-proof – Zoals de naam zegt: wol geschikt voor baby’s en kleine kinderen. Dit zijn wolsoorten die meestal uit synthetische vezels bestaan of katoen of bamboe. Deze garens voelen heel aangenaam aan, irriteren niet snel en zijn zacht en soepel.

Dik – Garens met dit label zijn vrij dik. Deze wolsoorten brei je dan ook met dikke priemen (vanaf 6 mm of meer)

Dun – Garens met dit label zijn vrij dun. We raden dan meestal aan om met priem 3 mm, 4 mm of 5 mm te breien. Natuurlijk kun je twee of drie draden tegelijk breien met dikkere breinaalden.

Eyelash – Dit label betekent dat de wol er ‘harig’ uitziet. De draad van het bolletje wol bestaat uit een draad waar allemaal ‘haren’ of lange stukken wol aan hangen. Meestal zijn deze wolsoorten erg zacht. Zo’n wol geeft ook een tof effect aan je breiproject!

Gemengd – Als een wolsoort gemengd is, betekent dat de garens verschillende kleuren hebben in een bolletje. Dan verandert de draad van kleur of dan zijn er meerdere kleuren samen gesponnen.

Gevlamd – Gevlamd betekent dat de draad van de wol afwisselend van dik naar dun gaat. Als je met een draad breit dan is het wel goed om te weten of je wol al dan niet gevlamd is want dat geeft een ander effect als je aan het breien bent. Als je met twee of meer draden tegelijk breit, is het effect niet altijd zichtbaar.

Glitters – Het label ‘glitters’ wijst erop dat er een glitter in de garens zit.

Herfst – Deze wolsoorten zijn ideaal om kledingstukken voor de herfst te maken.

Herfstkorting – We bieden kortingen aan op verschillende wolsoorten tot in december. We noemen het herfstkortingen.

Lente – Deze wolsoorten zijn ideaal om kledingstukken voor de lente te maken.

OP = OP – Deze wolsoorten kunnen we niet meer bijbestellen. De bolletjes wol met dit label zijn meestal afgeprijsd omdat het de laatste bolletjes van de voorraad zijn.

Viltbaar – Viltbare wol is wol die zeer geschikt is om te vilten.

Winter – Deze garens zijn ideaal om winterse kledingstukken te maken.

Wol voor een bernadette vest – Deze garens zijn ideaal voor bernadette truien (of ook wel bekend als oversized trui). Vaak moet je deze garens met meerdere draden tegelijk breien. Meer uitleg vind je bij de patronen voor een bernadette trui op de website (2-draads, 3-draads, 5-draads).

Zeer dik – Wol die best gebreid wordt met breinaalden vanaf 9 mm of meer.

Zeer dun – Garens met dit label zijn vrij dun. We raden dan meestal aan om met priem 2 mm, 3 mm of 4 mm te breien. Natuurlijk kun je twee of drie draden tegelijk breien met dikkere breinaalden.

Zomer – Deze garens zijn ideaal om zomerse kledingstukken te maken.

sjaal_winterwoollurex_1

1 commentaar

  1. Sandra Vanlerberghe 30 juli 2023

    Superblij dat ik eindelijk de “Katia melody jacquard print” wol gevonden heb en dan nog aan de helft van de prijs. Heb onmiddellijk de wol besteld en nu is het -ongeduldig- wachten op mijn bestelling!

Laat een antwoord achter

Style Switcher

Layout options
Background Examples (boxed-only)
Many more options included →