De wereldwijde wolfabriek voor jouw favoriete garens

Wol in verschillende soorten en kwaliteiten

Wol wordt gemaakt van de pels van dieren, al hebben niet alle dieren geschikte haren om wol van te maken. De meeste wol die wij verkopen komt van schapen, toch zijn er ook heel wat andere dieren die ons van wol voorzien. Zo zijn er ook veel wolsoorten die gemaakt worden van de haren van geiten, alpaca’s, lama’s  of jaks. Ook bestaan er garens waar angora in zit, afkomstig van konijnen, maar Wolly Wonka kiest er bewust voor om geen angorawol te verkopen door de levensomstandigheden van angorakonijnen in vooral Aziatische boerderijen en door de manier waarop ze geplukt en geschoren worden. Je zult dus geen angorawol in ons assortiment tegenkomen.

Schapenwol

De meest bekende wol bij de mensen is schapenwol. Schapen worden ieder jaar geschoren en dan wordt hun vacht gebruikt om wol te maken. Er zijn verschillende schapenrassen die elk een andere soort wol bieden met andere kenmerken en kwaliteiten. Zo heb je de Wolmerino, een van het belangrijkste schapenras ter wereld. Het Merinoschaap staat bekend om zijn fijne, kwalitatieve wol.

Merinoschapen

Merinoschapen (<VSS)

De meeste andere schapenrassen geven wat dikkere, maar daardoor ook stevigere vezels, dan het Merinoschaap. Dikkere vezels zijn bijvoorbeeld geschikter voor veelgedragen kleding.

Superzachte alpaca’s

Maar ook andere dieren dan schapen leveren wol. Zo zijn alpaca’s tegenwoordig heel populair om hun vacht. Ze zijn verwant aan de lama en leven vooral in Peru en Bolivia. Alpacawol behoort tot de duurste wolsoorten ter wereld. Dat komt omdat alpacawol heel erg zacht is, doordat de wol geen lanoline bevat, en aanvoelt als zijde. De wol is licht maar toch verbazingwekkend warm! Kledij die gemaakt is van alpacawol zit goed, blijft haar vorm houden en pluist niet. Kleding van alpaca is erg duurzaam. Het is niet verwonderlijk dat je er meer voor betaalt dan andere wolsoorten. De wol van baby alpaca is nog zachter dan van een volwassen alpaca omdat het uit de eerste schering gewonnen wordt. Daarna verandert de structuur van de alpacawol. Dat maakt de wol nog duurder dan gewonen alpaca.

Mohair en Kasjmier

Ook van de vacht van geiten wordt wol gemaakt. De bekendste wolsoorten zijn mohair van de Angorageit, kasjmier (Cashmere) van de Kasjmiergeit en Pashmina van berggeit Chyangra. Mohair heeft een mooie glans en lijkt soms een beetje te schitteren. Hierdoor noemt men mohair ook wel de ‘Diamantvezel’. Verder is de wolsoort brandveilig, duurzaam en heeft het een natuurlijke elasticiteit. Ook kreukt het vrijwel niet en zal het niet vervilten. Mohair is gewoonlijk wel duurder dan gewone wol.

kasjmier

Kasjmiergeiten (< psb shoe insoles)

Bij kasjmier, of cashmere wordt enkel de onderste, zachte laag van de wol van de Kasjmiergeit gebruikt om er kasjmier van te spinnen. Kasjmier glanst, is heel fijn van structuur en voelt enorm licht aan. Kasjmier is één van de duurste wolsoorten die er is, maar heeft wel een luxe-uitstraling.

Natuurlijke vezel

Er zijn natuurlijk ook garens die niet van dieren komen. Zo is er katoen, een stof die iedereen wel kent. Katoen komt van de katoenplant. De vezels worden doorgaans tot draden gesponnen en gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken. Het is makkelijk te onderhouden en wordt snel zacht. Je kunt ook met katoen breien of haken. Zo voelen babykleertjes uit katoen heel fijn en aangenaam, dus een gebreid truitje of een fijn broekje uit katoen is dat zeker ook.

Een populaire vezel van tegenwoordig is bamboe. Bamboe wordt verkregen uit een bamboeplant en voelt heel erg zacht aan. Garens uit 100% bamboe hebben een zijdeachtige uitstraling en zijn vaak vrij glad. Het is enorm aangenaam om kledij te dragen die volledig uit natuurlijk bamboe zijn gemaakt. Bovendien is bamboe één van de weinig onuitputtelijke grondstoffen in de wereld. Na het kappen van bamboe, groet het gewoon weer door. Dat en zijn andere eigenschappen zorgen ervoor dat bamboe de duurzaamheidsbelofte is van de 21e eeuw. Andere voordelen van bamboegarens: kledij uit bamboe ruikt langer lekker door de uitstekende ventilatie door de microgaatjes in de vezel, het heeft een goede isolatie waardoor je kledij warmer is bij koud weer maar ook net frisser bij warm weer en het is antistatisch dus je kleren blijven niet aan je huid plakken.

Zijdezacht

En dan is er natuurlijk ook nog zijde. Zijde wordt verkregen van zijderupsen van de soort Bombyx Mori. Deze rupsen scheiden een bepaalde stof af die stolt wanneer het in aanraking komt met lucht. Voor het weven van zijdevezels wordt het materiaal gebruikt waar deze rupsen hun cocon mee weven. Deze zijde wordt ook wel mulberry zijde genoemd. Het enige voedsel dat de rupsen te eten krijgen gedurende het proces van cocons spinnen zijn witte moerbeibladeren. Dit prachtig glanzende materiaal komt van zichzelf al luxueus over. Het is wat aan de gladde kant, maar met de juiste blend is dat niet altijd het geval. Zijde is net zoals bamboe heel zacht en aangenaam. Zijde is een luxueuze vezel die de prijs van een wolsoort enorm in de hoogte kan doen schieten.

Er zijn natuurlijk nog vele andere vezels, stoffen en wolsoorten dan diegene die hierboven beschreven staan. Maar wat wel duidelijk wordt, is dat natuurlijk vezels allen hun eigen unieke kenmerken hebben en voor andere effecten zorgen. Vaak worden natuurlijk vezels of wolsoorten gecombineerd met synthetische vezels. Dat vooral om de prijs te kunnen drukken, want natuurlijke vezels of wolsoorten zijn een heel stuk duurder dan synthetische vezels (zoals acryl, polyamide, polyester, nylon, elastan, …). Maar als je een mengeling in je wolsoort hebt van een natuurlijk en synthetische vezel dan is het ook iets gemakkelijker om je kledij te wassen, dus het kan ook voordelig zijn om voor een blend te kiezen.

0 reacties

Laat een antwoord achter

Style Switcher

Layout options
Background Examples (boxed-only)
Many more options included →