De wereldwijde wolfabriek voor jouw favoriete garens

Breitip: met twee draden samen breien

Hoi hoi!

Vandaag deel ik met jullie een hele handige breitip! Ik ben er zeker van dat de meesten onder jullie deze tip al kennen, maar ik ben de afgelopen weken toch met verschillende mensen in contact gekomen die er nog niet van gehoord hadden. Je kan met twee (of meer) draden tegelijk breien om je breiwerk dikker te maken. Er is helemaal niets moeilijk aan en er zijn tal van voordelen aan breien met meerdere draden tegelijk. Je doet gewoon alsof je twee draden één draad zijn. Heel eenvoudig!

Wat zijn de voordelen?

– Je kan je een lekker warme sjaal of muts breien met dunnere wolsoorten omdat je met meerdere draden samen werkt

– Je breiwerk is veel sneller klaar want je moet minder steken opzetten omdat je wol dubbel zo dik is. Wat is er leuker dan iets te breien dat snel klaar is? Zo kan je het meteen dragen.

– Je moet je niet beperken tot wolsoorten die priemdikte 8 mm of meer hebben. Je kan nu ook kijken naar die mooie dunne garens.

Oh ja, een veelgestelde vraag die ik dan krijg: maar heb je dan dubbel zo veel wol nodig? Nee zeker niet! Je hebt evenveel nodig als de hoeveelheid die je zou gebruiken om met één draad te breien. Je moet namelijk minder steken opzetten omdat je wol dikker is, dus gebruik je per rij ook minder wol dan wanneer je met een draad meer steken moet breien. Dus als je 8 bollen van 50 g met priemdikte 4 mm wil gebruiken voor een sjaal, dan zijn die 8 bollen ook genoeg als je twee draden samen neemt.

Welke priemdikte moet je dan nemen? Wel daar is geen sluitende regel voor. Ik probeer meestal de ‘priemdikte maal twee min één’ uit (dus 4 mm wordt dan met twee draden 8 mm). Maar dat klopt niet altijd, dus maak ik altijd eerst een proeflapje om te zien of ik met de juiste priemen bezig ben. Proeflapjes zijn trouwens altijd aan te raden voor eender welk breiproject want iedereen breit op een andere manier en met een andere vastheid.

Je kan trouwens ook twee verschillende soorten wol combineren om een leuk effect te creëren voor je breiwerk. Ook dan moet je doen alsof je twee draden gewoon één draad vormen en daarmee breien wat je wilt breien. Voor de priemdikte probeer ik dan meestal de twee priemdiktes van de verschillende soorten wol op te tellen (dus een wolsoort van 4 mm en een wolsoort van 2 mm zou ik dan met een 6 mm proberen), maar ook hier klopt dat niet altijd. Proeflapjes zijn je redding! Altijd en overal!

Ik ben momenteel een sjaal aan het breien met Kan Mohair, twee draden samen met priemdikte 8 mm (alle rijen rechts breien). Waarschijnlijk zou priemdikte 9 mm of zelfs 10 mm ook goed geweest zijn, maar ik ben een vaste breier dus ik ben voor 8 mm gegaan deze keer.sjaal Kan Mohair Ik kan niet wachten tot hij af is zodat ik mij kan beschermen tegen de winterse temperaturen.

 

0 reacties

Laat een antwoord achter

Style Switcher

Layout options
Background Examples (boxed-only)
Many more options included →